16 Temmuz 2023, Pazar - 12:34

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Akademisyenler destek için BDP’de ders verdi

Tarih: 11 Aralık 2011

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 292

Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın BDP Siyaset Akademisi’nde ders vermesi gerekçe gösterilerek tutuklanmasının ardından, bir çok akademisyen imza toplayarak protesto etti.

Akademisyenler destek için BDP’de ders verdi

Fotoğraf: Gökhan Keskin

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve BDP Meclis Anayasa Komisyonu üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın BDP Siyaset Akademisi’nde verdiği dersler gerekçe gösterilerek 28 Ekim’de tutuklanmasının ardından, 700’ün üzerinde akademisyen imza toplayarak oluşturdukları protesto metninde “Biz de BDP Siyaset Akademisi’nde ders vermek istiyoruz” demişti. Akademisyenlerin dayanışma ve tutuklamaları protesto amacıyla başvurduğu BDP Siyaset Akademisi’nin Ankara ayağında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eser Köker ve Prof. Dr. Baskın Oran 26 Kasım günü ders verdi.

“Baskıların arttığı bir iklimde birlikteliği güçlendirmeliyiz”

BDP Genel Merkezi’nde Akademi’ye katılan Prof. Dr. Köker, dersine başlamadan önce basın mensuplarına verdiği demeçte, Ankaralılar olarak akademik özgürlüğü çok önemsediklerini ifade etti. Köker, Ankara’nın çeşitli üniversitelerine yayılmış akademisyenler olarak, bir akademisyenin ders verdiği için gözaltına alınmasına karşı çıktıklarını söyleyerek, “Onlarla her an her zaman dayanışma içerisinde olacağımızı söylemek istiyorum” dedi. Özgürlüğün sınırlandığı ve baskıların arttığı bir iklimde bir arada durmanın ve birlikteliği güçlendirmenin zorundalığına değinen Köker, bu birlikteliğe platform oluşturduğu için BDP’ye teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Toplumsal Cinsiyet ve Politika” konulu dersinde “Bireysel kader olarak insanın dünyasında verili olan ve insanı iradesizliğe yönelten değerleri değiştirmeye yönelik politika nasıl mümkün olur?” sorusunu tartışmaya açan Köker, politik sistemin krizinin çok önemli bir tarafının kadın sorunu olduğuna dikkat çekti. “Kadın meselesi müstehzilikle parodik unsurlar etrafında tartışılıyor. Bunu aşmak ve bu süreçte politikanın araçlarını çeşitlendirmek gerekiyor” diyen Köker, kadınların ikincil konumunu, temsil yokluğunu belirlendiğinin ama buna çözüm üretilemediğini söyledi ve “İşte bu, ataerkilliğin betimlemesidir” dedi.

Baskın Oran: “Zorunlu asimilasyon insanlık suçudur”

Köker’in ardından “Türkiye’de Vatandaşlık, Soy ve Din” konulu ders veren Baskın Oran, ders öncesi kısa bir konuşma yaparak “ Bugünkü dersi Büşra, Ragıp ve Ayşe vereceklerdi. Ancak mazeretleri çıktığı için onlar gelemedi. O yüzden ben ders vereceğim” dedi. Derste Türkiye’de Müslüman olup Türk olmayanların asimilasyona, gayrimüslimlerin ise etnik dinsel temizliğe maruz bırakıldığını belirten Oran, zorunlu asimilasyonun bir insanlık suçu olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın tutuklanmasının ardından dayanışma için BDP Siyaset Akademisinde ders verilmesine yönelik çağrıda bulunan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Faruk Alpkaya, Görünüm’e konu ile ilgili açıklama yaptı.

“Ders verme eyleminin terör faaliyeti olarak damgalanmasına karşı çıkıyoruz”

Tutuklamanın büyük bir haksızlık olduğunu düşünerek çağrı yaptığını belirten Alpkaya, çağrısının ardından herkesin kolektif olarak elinden ne geliyorsa yaptığını ifade etti. Bütün siyasi partilerin siyaset akademileri olduğunu dile getiren Alpkaya, BDP’nin de bütün siyasi partiler gibi bir parti olduğunu, BDP’nin de bir siyaset akademisi olmasının ve belli kişilerin ders vermek üzere buraya çağırılmasının gayet doğal olduğunu söyledi. Alpkaya, kendisinin ve imzacıların karşı çıktığı noktanın bir düşünce açıklaması olan ders verme eyleminin terör faaliyeti olarak damgalanması ve suç haline dönüştürülmesi olduğunun altını çizdi.

Bir konuyu anlatırken, içinde hakaret yoksa ırkçılık, ayrımcılık, cinsiyetçilik içermiyor ve doğrudan şiddet çağrı yapmıyorsan bunun suç olarak tanımlanamayacağını ifade eden Alpkaya, düşünceyi suç olarak tanımlayan yasalar varsa da bu yasaların meşruiyetinin olmadığını ve bu yasaların değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Alpkaya ayrıca, “Bir konuyu Dışişleri Bakanlığı akademisinde anlatıldığı zaman masum, BDP’de anlatıldığı zaman suç olması kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

Alpkaya’dan Bakan Şahin’e tepki

Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın tutuklanmasının kamuoyunda tepkilere neden olmasının ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin TBMM Genel Kurul’unda yaptığı bir konuşmada, “Büşra Ersanlı profesör hanımefendinin 80 öncesi gençlik yıllarına bir yolculuk yapmanızı tavsiye ederim. Hangi komünizan faaliyetten mahkûm olduğunu, akrabalarının kim olduğunu araştırırsanız görürsünüz” demişti. Alpkaya da Bakan Şahin’in Büşra Ersanlı’yı hedef alan bu konuşmasıyla ilgili, Ayşe Berktay, Ragıp Zarakolu gibi Büşra Ersanlı’nın da ders verdiğini ve bu kişilerin ders vermelerinin suç olup olmadığının ele alınması gerektiğini söyleyerek, “Bunun ötesine gidip soyla sopla ilgilenmek ilgilenen kişinin cibilliyetine ilişkin bir sorundur” dedi.

Alpkaya, Ankara’da 21 Aralık tarihinde Akademi’de ders olacağını ve İstanbul’da da benzer derslerin devam edeceğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1246
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Akademisyenler destek için BDP’de ders verdi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat