1 Ağustos 2023, Salı - 22:11

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Emin Özdemir hocayı kaybettik

Tarih: 01 Eylül 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 342

BYYO ve İLEF‘in değerli hocalarından dil ustası, yazar Emin Özdemir dün gece hayatını kaybetti.

Emin Özdemir (47)

Ankara Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksekokulu’nda 1974 yılında öğretim üyesi olarak göreve başlayan ve 1996 yılında emekliye ayrılan dilbilimci ve yazar Emin Özdemir dün gece hayatını kaybetti. Ailesi, bir süredir tedavi altında olan Özdemir’in ölüm haberini, kendi sosyal medya hesabından paylaştığı “1 Eylül’ün ilk saatlerinde babamız, dedemiz Emin Özdemir’i kaybettik. Başımız sağolsun.” mesajıyla duyurdu.

Emin Özdemir’in cenazesi 3 Eylül Pazar günü öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Kocatepe Camiinden kaldırılacak.

 16 Mart’ta İLEF’te, 5 Mayıs’ta Eğitim Fakültesindeydi

Emin Özdemir, 16 Mart 2017’de, Hatice Aydoğdu’nun hazırladığı, yaşamını anlatan “Göğüne Sığmayan Bulut: Emin Özdemir” kitabının yayımlanmasının ardından İLEF’te bir söyleşiye katılmıştı. Yoğun bir ilgiyle karşılaşan Emin Özdemir 22 yıl çalıştığı kurumda yeniden olmanın heyecanını taşıdığını söylemişti. Özdemir söyleşinin ardından “Göğüne Sığmayan Bulut: Emin Özdemir” kitabını imzalamıştı. İlgili haberimiz: http://gorunumgazetesi.net/kampus/ilefte-emin-ozdemir-heyecani

5 Mayıs 2017’de Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) tarafından düzenlenen, oturum başkanlığını Türk dilinin önemli isimlerinden ve Emin Özdemir’in yakın çalışma arkadaşlarından Adnan Binyazar‘ın yaptığı ‘’Türkçenin Büyük Ustası: Emin Özdemir’’ açık oturumunda, dostları Özdemir’i anlatmıştı. Ayrıca Özdemir’i konu edinen ‘Yaşam Ustaları’ adlı belgesel gösterimi de bu programda yapılmıştı. İlgili haberimiz: http://gorunumgazetesi.net/medya-etik/dostlari-emin-ozdemiri-anlatti

Emin Özdemir’in hayat hikayesini anlatan “Göğüne Sığmayan Bulut” kitabının yazarı Hatice Aydoğdu’yla yaptığımız söyleşihttp://gorunumgazetesi.net/guncel/gogune-sigmayan-bulut-emin-ozdemir-kitabi-hem-bir-hazine-hem-bir-gazetecilik-basarisi

 

Emin Özdemir Kimdir?

Emin Özdemir, 1931 yılında Kemaliye’de (Eğin) doğdu.1948 yılında Pamukpınar Köy Enstitüsü’nü bitirdi ve üç yıl köy öğretmeliği yaptı. 1953 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü (Gazi Üniversitesi) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Ortaokul öğretmenliğinin ve askerlik görevinin ardından 1957 yılında bitirdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne asistan ve öğretim görevlisi olarak geri döndü. 1960 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nca açılan sınavı kazanarak ABD’ye gitti; Columbia ve Indiana üniversitelerinde üç yıl değişik düzeylere göre “metin hazırlama ve anlatım teknikleri” konusunda eğitim gördü. 1968-1972 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Temel Türkçe Bölümü’nde bölüm başkanı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Öğretim görevlisi olarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda, şimdiki adıyla İletişim Fakültesi’nde, 1974 yılında başladığı görevini 1996 yılına kadar aralıksız sürdürdü ve aynı yıl emekli oldu. 1997 yılında TÜBİTAK Bilim ve Teknik Bilim Çocuk dergilerinde yayın danışmanlığı yaptı.  1966 yılında üye olduğu Türk Dil Kurumu’nda (TDK) 1983 yılına kadar etkin olarak çalıştı. Bu süre içinde TDK Yönetim Kurulu ve Yürütme Kurulu üyeliklerinde bulundu, Terim Kolu Başkanlığı yaptı.

Türkçenin özleştirilmesi, geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi konusundaki savaşımını yaşamının her aşamasında sürdürdü. Bu bağlamda edebiyat yapıtının dille ilişkisi, dilin işlevi ve kullanım düzeyleri, toplumsal yapıyla bağları gibi konular üzerinde yoğunlaştı. Bunları Dil ve Yazar, Öz Türkçe Üzerine, Türkçe ve Dünya Edebiyatı, Yazı ve Yazınsal Türler, Dilin Öte Yakası adlı yapıtlarında işledi.

Dil ve edebiyat bilgilerinin bir donanım ve beceri olarak yaşama uyarlamasını gösteren Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı, Anlatım Sanatı, Okuma Sanatı, Eleştirel Okuma, Okuma ve Metin İnceleme adlı yapıtları kaleme aldı.

Dil Devrimi’ne ve Türkçenin doğurganlığına yönelik çalışmalarını da Dil Devrimimiz, Terim Hazırlama Kılavuzu, Erdemin Başı Dil adlı kitaplarında topladı.

Türkçenin söz varlığı ilgi çalışmaları ise Öz Türkçe Kılavuz Sözlük, Edebiyat Bilgileri Sözlüğü, Açıklamalı Deyimler Sözlüğü, Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü adlı kitaplarında yer aldı.

Ağırlıklı olarak 2000 yılının birinci yarısından sonra olmak üzere deneme ve çocuk yazını alanında yoğunlaştı.

Denemeleri: Yüzler ve Sözcükler, Sözcüklerin Vicdanı, Kurmaca Kişiler Kenti, İnsan Yüreğine Yolculuk, Düz Yazının Sorgulayan Gücü, Anadilin Toprağında, Düşüncenin Canı.

Çocuk kitapları: Türkçemi İlerletiyorum, Sözcük Sözcük İçinde, Öykülerle Atasözleri, Yalnızlığı Seven Kırlangıç, Bizler Büyüyünce, Ölümsüzlük Gezegeni, Mutlu Kentin Yöneticisi 

İnceleme alanında ise Mustafa Nihat Özön adlı kitabı bulunuyor.

(eminozdemir.com.tr adresinden alınmıştır.)

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/14877
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Emin Özdemir hocayı kaybettik

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat